Tuesday, March 30, 2010

How To Survive Long Distance Love

Cinta Jarak Jauh

Photobucket

Kali ni Cik Rina nak ckp pasal how to survive long distance love...
Memg ramai yg bercinta jarak jauh nie..
Tp ada dua kategori.. 
Satu..Yg memg bercinta ..prnh jmpak...and serius 
tp disebabkan oleh kerja or hometown jauh2..jarangla bjumpk..
Kategori kedua neh jarak jauh yg memg xpnah jmpak..
Apalagi kalau bkn cinta internet n cinta sms kn....
Psl kategori kedua tu tak maula sentuh..
But for long distance couple ni..
Memg akn terasa rindu lain mcm..
For instance..
We cannot see him/her everyday..
Kita tak blh pandang muka dia n talk to him/her face to face..
Cuma telefon ja lah... Rasa kekosongan tu for sure akan slalu terasa.
Cinta jarak jauh memerlukan  banyak toleransi. Which is:

* Kepercayaan n honesty - Amat2 lah penting.. 
Sbb kita bkn duduk dkt ngn dia blh main tuu caak..
 Tp jauh.. kita pun xtau apa dia tgh buat. So..Kalau ada apa2 hal cket mesty rasa curiga. Tuh sbb kepercayaan tu amatla penting kalau x...sikit2 ja dh syak bukan2.
* Komitmen 
* Selalu berhubungan - Penting! Komunikasi amat penting.. dgnla jauh.. 
Kalau x berkomunikasi camana??
 Dgn menelefon semua tu dpt mengelakkan kita dari mencari keseronokan bersama org lain...
* Dont expect too much!! - Jgnlah meletak harapan terlalu tinggi.
 Sbb cinta jarak jauh bnyk risiko.
 Takut nanti kekecewaan yg tragis dan ngeri akan berlaku. Huhuw~
* Kesetiaan - Kesetiaan x berbelah bahagi! baru percintaan jarak jauh blh berjaya. 
Yalah..kalau ikut perempuan dan lelaki dtg silih berganti.. 
Hati tu kena tetap!! Kalau x.. hancoq!!
* Emosi - Jgn terlalu beremosi dan sensitif. Sbb bila dh jauh..kita memg akan slalu
berprasangka buruk..Kalau tiap2 saat dok berprasangka buruk.. 
Cama tuh? So..kawal emosi..

Hurmm.. Jadi...pikiaqla sendiri yaa

P/s * Always tell him/her u always be in his/her heart.. No matter how far the distance.. True love will never let us down.....( That's what i always do )!!





12 comments:

BELALANG said...

susah kan cinta jarak jauh nie... hurmmm
"Tuhan tolong nyatakanlah
Padanya tentang cinta
Adakah masih diriku diperlukan
Tuhan tunjukkan padanya
Tentang apa yang ku fikirkan
Adakah cinta ini perlu untuk dirinya"
hehehe =P

tehr said...

cinta untuk memberi bukan untuk mengawal - pilihan di tangan sendiri samada untuk mengirim madu atau racun semasa berjauhan

Mesintaip: said...

Jarak bukan penghalang rasa cinta. Hanya kesetiaan mampu mengikat rasa.


CINTA JARAK JAUH

pada angin
kutitip kasih
biar berhembus lembut
menyapa kasih dikejauhan.

pada burung
kupesan rindu
biar terbang laju
melagukan lagu rindu.

pada awan
aku pahat kalimah cinta
biar berarak mesra
sarat hujan bahagia.

pada mentari
aku pancar sinar sayang
biar menerangi jiwa
penuh kesetiaan.

pada rembulan
aku mengadu pilu
rindu yang mendalam
tak tertahan oleh seorang aku
kesepian tanpanya di sisi.

Nasrina a.k.a Cikna said...

Wah..bnyk yg bermadah2 ya..bagus2

Nashays said...

sedang bercinta jarak jauh..byk dugaan

Nasrina a.k.a Cikna said...

sabaq k.. kalau jodoh.. xkemana..

PROJEK KELI KANVAS said...

tapi cikna...dia dekat kan....selalu dekat..pernah rasa jauh ??

Nasrina a.k.a Cikna said...

ya..dia dkt sgt....

enyheartsdiamond said...

cinta jarak jauh adalah antara yg termanis yg pernah saya lalui :)

Dhany younk said...

Wow stuju banget lah , hal terindah yang pernah saya alami ...longdistance

ZACK ENTRY said...

semoga berbahagia dengan si dia..=)

[[iidyLL_iceneSS]] said...

sy pn cinta jrk jauh gak..
mmg letak kpcyn sgt2..
alhamdulillah die jg kpcyn 2 sbaik mgkin..

knl die dr internet..
tp dh jmp die n family kakaknya..
evritin ok..:P