Thursday, March 25, 2010

Help Me!!


Help Me..Help Me..!!


Wah..title entry nampak cm kecemasan lak Cik Rina neh...
Takdak apapun.. Pada sesapa yg panik..
Relax2... Hehehew~
Bukannya apa..
entry neh amatla memerlukan pendapat daripada anda semua..
Tolong pliz.... 
Pliz...
Wink*wink
Kepada semua kwn2 yg baik hati..
Lagi cun dan kacak2 suma...
Saya nak tanya neh yaar....
Now..sy study kat UUM dalam jurusan Pengurusan Awam..
Saya kena choose satu kursus minor dalam jurusan saya neh..
So dh come up with short list..
Which is antara Minor:

*Pengkhususan dlm Pengurusan Organisasi dan Sumber manusia
OR
*Komunikasi

Saya minat communicate so rasa nk ambik komunikasi..
But..
Org ckp sumber manusia better...
And nak ambil communication nie harus good looking..
Btl kaah?
Huk..sob..sob..
 I dont want to make a wrong choice
So please anyone...
Which one is better and why?
Help yaar..

14 comments:

ney said...

tataw nak suggest pe coz ney tak terlibat dgn course2 tue,ney amek science.

tapi pe yg ney rase,better amek yang kite minat.coz kalau dah minat,senang ckit nak belajar.

communication nak org yg gud luking?

alah,dunt worry dear,u already have that package(^_^)

Farah-Izzaty said...

dis is my advice..
choose something dat u like n u want..
jgn ikut ckp org..
kite kne wat utk kite..
kalau kite wat sbb org, dh jd x spenuh hati la plak kan?
mmg kadang2 kne mntk pndapat org..
kadang2 ade yg btulnye..
tp kalau confuse gak,
mcm ni la..
wat 1 list..
pros n cons kalau amek each of d course..
list down dgn jujur..
ok? =D
anyhow, if 4 me, i wud choose sumber manusia..
byk tmpt leh pegi..
futhermore, kite still leh communicate dgn org kalau pilih HR..
it will involve ramai org gak kn..?
so, 2in1.. =D
good luck ya..!

rizal jabai said...

pengurusan dan sumber manusia...peluang nk dpt kje insyallah byk

communication

bkn pd rupe tp skill comunication

tp dedua ni mmg berpotensi utk dipilih

yg penting diri itu
lebih kpd ape?

lau konfiden tingggi utk berdepan gn org dan ade skill komunikasi yg baik..leh amek commmunication

tp lau rase diri tuh lg terer wat kje pengurusan..haa.pndai2 la wat pilihan gn kemampuan diri ituu...

sekian

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
hMm..
ada beberapa kriteria dlm memilih nie, termasuk minat & peluang masa depan..s0al good-lo0king tu sampingan sj, lagipun kamu OK apa? =)
agreed with farah-izzaty..sumber manusia lebih luas bidangnya k0t..

M a W a D D a H said...

salam...

better u choose what or which u r interest...
mint tu penting..tp kalau rse yg bidng 1 lg penting...try wat research dlm tenet, cari informasi pasal kedua2 bidng ni...so u can choice... try your best k.. :)

fitri oh fitri said...

seyes. xthu la. bru 18. sy pon pening nk amek ape. haha.




http://fitridzulkifli.blogspot.com

syue said...

hhahha. tnye saya kenape kak? saya tkde experience lg dlm course2 ni semue :)

tp, cikgu ade pesan, amek course yg ade peluang pekerjaan yg banyak. sbb skrg nk carik keje susah ni. so, course tu mst related la dgn course. so, tkde la penat2 belajar, tp nnt menganggur sbb tkde keje. ape ape pn, ikut minat la, sng belajar nnt :)

Nasrina a.k.a Cikna said...

tq for all yg comment yaar..

juan-farizuan said...

aaa xtaw nk ckp..hehe
dluar bidang sy...
tp y slalu dok dgr ni
kalu bhgian pengurusan HR better lg kot
em wat Istiqarah sm k...
Insya'Allah Allah buka pintu hati kita
utk mbuat kputusan y tepat:)

deqyalalink said...

komunikasi ok gak..ley masuk tv heheh

PROJEK KELI KANVAS said...

ilmu itu ikhlas..ikhlas itu mulia..mulia itu cantik..cantik itu fikiran..dan fikiran itu ilmu..

sasha* said...

i tak tau cuma boleh say godd luck je hoho :)

aman al-kempasi said...

bg sy, kalau bnde y kite dh betul2 minat, walau pe susah skali pn, kite bole handle gak kn..so, buat plihan dgn tepat..:)

mesintaip said...

Pertama, awak kena buat istiqarah dulu.
kedua, saya dapati kedua-dua bidang tersebut memang baik dan mempunyai keistimewaan dan potensinya yang tersendiri. Oleh kerana ia hanya sekadar minor, awak tidak perlu risaulah nak pilih apa. Kalau melihat dari segi kesenangan untuk awak belajar, elok awak pilih bidang komunikasi itu. Minat turut menyumbang kepada faktor kejayaan seseorang. Tapi, kalau melihat dari sudut mudah untuk menceburi pekerjaan nanti, saya fikir bidang Pengkhususan Dalam Organisasi dan Sumber Manusia itu lebih cerah.
Namun, pandangan peribadi saya, kalau awak pilih mana-mana satu daripada dua itu sebenarnya tidak ada ruginya. Seperti yang saya katakan tadi, ia hanyalah minor sahaja.
Di sini juga saya menasihatkan awak bahawa kalau nak belajar itu, belajarlah kerana 'ilmu', bukan difokuskan untuk mencari kerja. Perkara yang sama saya selalu berpesan kepada pelajar saya. Ini kerana, jika kita dah pasang niat nak belajar sesuatu ilmu semata-mata nak CARI KERJA, insya Allah, Allah makbulkan nanti kita pun akan ke hulu ke hilir MENCARI KERJA (dah itu niat kita), namun kalau belajar nak ilmu, INSYA ALLAH, kita tidak perlu risau mencari kerja, sebaliknya kerja yang cari kita. Sebab, bukankah janji Allah akan meninggikan darjat orang yang berilmu. Saya amat tertarik dengan ungkapan daripada Projek Keli Kanvas itu. Sesuatu yang boleh kita renungi bersama. Apa-apa pun saya berdoa agar awak Sentiasa Sukses Selalu (3S) dan mampu menjadi diri awak yang sebenarnya...