Wednesday, April 28, 2010

Tanggungjawab Sebenar

KAHWIN??

Ramai yang mahu kahwin...
Membayangkan saat-saat manis perkahwinan..
Berkongsi suka dan duka bersama..
Kahwin bukanlah perkara yg mudah....
Di dalam Islam..kahwin merupakan suatu yg mulia dan indah..
Manusia yg seringkali merosakkan kemuliaan sesebuah perkahwinan itu..
Bercerai bertalak dianggap lumrah pada masa kini..
  
Jom kita tgk apa tanggungjawab suami dan isteri di dalam Islam


SUAMI

- Bagi nafkah kepada isteri iaitu belanja mkn, minum 
dan pakaian berdasarkan kemampuan
- Menyediakan tempat tinggal yang bersesuaian
- Melindungi rumahtangga, isteri dan anak-anak
- Memberi nafkah kepada anak-anak
- Bertanggungjawab terhadap kesihatan isteri dan anak-anak
- Memberi kasih sayang kpd isteri dan anak-anak
- Membimbing dan memberi tunjuk ajar kpd isteri dgn cara yg elok utk mencapai 
keredhaan Allah SWT
- Bertanggungjawab terhadap pelajaran dan didikan ahlak anak-anak selaras dgn
kehendak Islam.

ISTERI

- Memberi kasih sayang sepenuhnya kpd suami dan melayan kehendaknya
- Memelihara kehormatan diri
- Menjaga amanah suami
- Merahsiakan pergaulan suami isteri
- Memelihara harta suami
- Menjaga kebersihan diri, anak-anak dan rumahtangga
- Tidak keluar rumah melainkan setelah mndpat izin 
daripada suami atau kerana darurat

Ouh..bersediakah untuk kahwin? Fikir-fikirkanlah..

27 comments:

[[iidyLL_iceneSS]] said...

memang teringin nak kahwin pun..
huhuhu
gatainyer.......
Insya'Allah akn dapat menjalankan tanggungjawab sebagai isteri solehah.

tot tot kecik said...

salam..

perkahwinan adalah perkara yang terindah dalam kehidupan ini..
selagi ianya dituntut syariat utk melahirkan zuriat dan umat Islam..
semoga perkahwinan yg diingini diselangi saat2 yang indah bersama..

* mEsSy * said...

salam.. thnx for the info..

*___*

KaiShu_Haikal said...

Kawen xsusah la klu niat kita betui n kita sentiasa ingt tanggungjawab kita. Dlam rumah tangga apa yang penting sekali kena berkongsi...masalah ke,berus gigi ke(klu nak la kan...i geli rrr),apa la yang berkaitan.dan sentiasa berbincang ada atau tiada masalah. Klu sorang panas,sorang lagi lari2 ar dulu..jgn lawan. dah ok sikit nanti pergi tny lelok...insyaallah ok punya..jgn takut ar..xkawen pon dosa gak klu mampu..hehehe..sekadar berkongsi

Lepat Pisang said...

Salam
Hm,bab kawin ni susah sikit coz macam2 kena prepare..lepat pun tak ready lagi..he..he..kena carik duit lebih sikit..good info!thankz sudi lawat blog lepat ni..tq

Hana Picca said...

perkahwinan memang sgt indah kalau kita amal saranan yang Islam ajar.. semoga cepat2 dpt jodoh yg baik :)

ASaDa RyutaRo said...

hoOo.. bile la nk kawen ni.. mana la calon isteri ni x dtg2.. hehehe :P

semoga ketemu jodoh dan berbahagia sepanjang hayat :)

SyahmiFikri said...

forsure.. kawin bnyak tgungjawab.. tapi 2 je menghalal kan cara.. tak g2?? hehe

hiro said...

iman tak cukup lg nk jadi laki..kekee

sophie said...

moga2 dapat jadi isteri yang baik pada suami yang baik..=)

tehr said...

suami / isteri perlu utamakan memberi dari menerima

dua2 akan bahagia...

s h a f i q h a s h i m _____ said...

ok dah tau tanggungjawab. dah leh kawen la ni.hahaha

LUKISAN PENA said...

aku banyak dgr yang kawin nih banyk hikmah disebaliknya..

nouriyuko said...

hehe..dulu2 umur mcm korang ne pon aku terpikir mcm tue gak..tp biler satu hari nnti jumpa mr.right korang n da wat solat isthikarah,tu la psangan terbaik korang..kawen mmg la sgt best...hahaha..insyaAllah...

PROJEK KELI KANVAS said...

suami yg baik selalu menjaga isteri kala tidur kala jaga...kala suka kala duka...kala sedar kala leka...kala sihat kala sakit...selagi ada hayat si suami...dijunjung kebahagian si isteri...namun andai sampai waktu si suami...doa dan restu mengiringi dan menjaga si isteri selalu...

ferienza hezra fara said...

nak kawen

:P

pakcikLie said...

hahaha..sries kawen mmg bnyk tggjwb..

miss nina said...

info kesedaran nih. bukan senang nak mendirikan masjid; sah2 nikah je bermakna bermulalah tanggungjawab untuk fasa kehidupan berkeluarga.

nouriyuko said...

tao x pe..tp tue la yg akan makin mematangkan kita n wat kita jd manusia yg lebih brtanggungjawab...chewah...j

syahira ariff said...

membei kaih sayang sepenuhnya dan melayan kehendaknyer
auww,tak bersedia!!
sebab banyak sangat tanggungjawab
huhuhuhu
=]

kummentla new entri sy
hee~
=D

Nurul Harun said...

nurul rasa nurul dh bersedia!!! tp calon pulak tade. hmph?

Aidi-Safuan said...

hahaha..taknak kawen. so how?

Nasrina a.k.a Cikna said...

terpulanglah pd diri kalian.. jika rasa bersedia binalah masjid cpt2.. jauhkan dari fitnah

Miss Mirror a.k.a Sam said...

kpd yg belum berkahwin cepat2lah amalkan doa pendekat jodoh...

Ayie89 said...

perh....terasa pulak...

Ezad said...

hurm... tapi yg side istri tu susah nak bentuk ek... sbb skng pompuan nak free je.. bebas.. b0leh ker f0llow all dats..

Nerzhul said...

dari becinta lame lame baik kawin cepat cepat. hahaha.