Thursday, June 17, 2010

Tak Suka Sikapnya!

Salam sejahtera.. Wahai pempuan2 d luar sana,.... Mesti ada boifren kan? Mesti ada benda pasai boifren anda yg anda x suka kn? Biasalah kaum adam memg banyak kerenah sikit... Untuk kaum2 adam d luar sana jugak.. Ni ada listing perangai2 anda yg amat tidak disukai oleh kaum perempuan. Entri ini boleh membantu kaum2 adam meng'improve'kan perangai buruk anda tu. Baca jgn tak baca



1) Suka memerintah
Dey...bila ckp ja mesti dgn nada memerintah bukannya nada mintak tolong.. Contohnya " ambil baju tu bagi kat abang" alahai..lembut r sikit .. ckpla mcm ni "sayang, tolong abang boleh? tolong ambilkan baju tu. Terima kasih" kan besh dgaq..

2) Suka menyampuk
Bila da boring dengaq pempuan berceloteh, dia mulala menyampuk tukaq topik laen..

3) Cakap besar
Memang banyak laki dlm dunia nih yg suka cakap besaq... Boleh dikatakan hampir 80 % kot. ( Memandai ja). Laki mcm ni suka bermegah2 dgn pencapaiannya. Suka ckp seakan2 dia ja yg baguih.

4) Bergurau kasar
Bak kata org utara melawak kasaq. Mana sesuai dgn jiwa perempuan yg lembut. Suka buat lawak berbentuk sexist dan sensitif utk kaum wanita. Bila pempuan marah then laki akn ckp "ala...takkan gurau pun xleh kot"

5) Suka mengawal
Bila perempuan ada masalah, dan memerlukan sorg laki utk mendengar luahan hatinya then tanpa memberi peluang utk pempuan  ni ckp.. Terus ja dia gtaw kna buat camtu, kena buat cmni...apa yg patut dilakukan dan bermacam2 lg explanation yg tak diperlukan.

6) Cepat marah
Sifat lelaki cepat marah, cepat kritik dan mengutuk boleh membuat perempuan jauh hati.

7) Kedekut pujian
Lelaki ni suka dipuji tapi kalau nak memuji setahun sekali kot. Bukan rugi memuji wanita yg banyak bagi kebahagiaan utk depa kan?? Sekurang2nya kalau seorg isteri tu lpas dipuji, makin bertambah semangat dan serinya utk menjalankn tanggungjawab.

8) Terlalu ego
Tak suka mintak maaf walaupun sedar akan kesilapan sendiri. Tak mengakui kesilapan.

9) Tidak suka luah emosi
Lelaki suka berdiam diri jika punya masalah then tinggalkan perempuan tertanya2.

10) Buat wanita rasa bersalah
Jika perempuan luahkan perkara kurang senang padanya, lelaki selalu salahkan perempuan atas perasaan tak selesa dan negatif yg timbul. Bukannya menyalahkan perkara kurang senang yg terjadi akibat sikap lelaki tu sendiri so mcm mana nak berbincang.

11) Pengotor
Makan pakai di rumah tak terjaga. Bila nak keluar bukan main menyegak... Tapi, pinggan mangkuk sendri tak reti nak basuh. Baju2 berselrak dalam bilik. Tu x termasuk bau bdn lagi... 

12) Lupa hari2 penting n istimewa
Lelaki slalu anggap remeh dalam hal-hal ni. Bagi mereka, anniversary n birthday or apa2 ja lah cuma benda biasa dlm hidup. Tapi x bagi seorg wanita, selalunya wanita akan cpt merajuk jika pasangannya terlupa atau buat2 lupa hari istimewa.

13) Susah pamerkan cinta
Lelaki susah nak pamerkan kasih syg. Selamba tanpa gurauan, ayat manja2 dan dakapan. Kadang2 akan membuatkan perempuan rasa cinta mereka tak dihargai.

Ouh k... sudah abes entri buat kali ni... Utk semua pria2 di luaq sana, ingatlaa... Tanpa wanita, lelaki tidak boleh hidup. Yalah kan..?? Bukankah ibu tu pun seorg wanita? Jadi, wanita ni amat mulia di sisi agama dan juga dlm msyrakat sendiri. Tak rugi memberi yg terbaik kepada pasangan anda. Kerana mereka ialah pendorong anda, ibu kepada anak-anak dan juga isteri mithali yg akan menjadi teman syurga anda. Jadi, layanlah seorang wanita tu dengan penuh sayang dan keikhlasan.

29 comments:

En iLham said...

uhuk2
insyaallah akan diimprove lagi
tapi masing2 pun kene improve juga la kan
baru lah hubungan bertambah mantap

* mEsSy * said...

sokong sgt2!! huh!! berubahlah kalian untuk kepentingan bersama.. ngeee..

=)

anyssreynastorymorypreetydirtysecret said...

iyee betul betul ,ecehh macamlah saya ada boyfie ,hiks

aNiSa hANg tUaH said...

waa
cayalah..nis suka entri nii
dan..semua senarai2 ni ade dalam bf nis..er..ex bf nis
hahahah

Aril Lanang said...

pulak..kalau yg ppuan mcmana..

Bert said...

huiyoo..banyaknye ketidakpuashatian terhadap kaum adam..ekekek

zither said...

sukar pamer cinta dengan sukar luah emosi tu saya takkisah.

saya rasa lagi bagus sukar luah emosi, dia takdelah emo. kekurangan tu akan jadi kelebihan sebab bila dia dh mcm tu, mestilah kita berusaha nak memahami dia betul tak.

seterusnya, seolah olah hanya kita saje yg memahami dia.

secara tak langsung kita ni istimewa dan dia unik utk kita. (^__^)


sukar pamer cinta ; tu yg adventurous sikit! he he he

♥yaya♥ said...

yaya pn ade gak x ske 1 prangai bf yaya
T_T
die xske mrh yaya even kitorg sme2 taw sbnrnye pe yaya wt tu slh
kdg2 yaya sje jer nk bg die marah tp hampeh die xmrh n wt cool jer
xske la cmtu
SAKIT HATI!

~ar!eyko san~ said...

like it..lurve it =) yeah,,
kerana diri ku begitu beharga
go gurl!!!

Nasrina said...

to yaya: ehe... yes.. laki tak pandai memujuk..

Nasrina said...

arieyako san: yeah2.. go gurl! gurl power..huhu

♥yaya♥ said...

itu laa..hehehehe
xpe la
yg pnting yaya taw die syg yaya :)

MiSs FaiRlaDy JiM said...

hurmmm bf saya hanya ada 2perangai jer dari semua tue..tp saya tetap bersyukur jadi pasangan dia...huuhuuhuh dari yang ada semua perangai di atas..ada yang mati kering..:p

Nasrina said...

miss fairlady jim: ehe.. tulah.. tak semua org perfect kan.. doakan utk yg lebih baik ja

dunspeak♥ said...

lelaki bile da mengada2 mmg melebihi kaum pompuan..ekekekee

Kaito said...

ok, bagi aku most la ada benar nye...but must remeber, not every guy in this world is the same. Ada gak yang takde ciri2 yang ko senaraikan tu...pape pun nice info sis =)

hellioz said...

gwa xde awek mahupun bini untuk gwa arah2

gwa ade kucing gwa je...
cmne?

gyahahaahahaha~

btw, HI!
gyahahaahahaah~

Stargone said...

Aku ada kesemua perangai buruk tu. watcha!! apa pasal no 11 ada dua tu?

[[iidyLL_iceneSS]] said...

die sgt sukar gak mluahkn prsn cinta die tu..
tp bl dh luah,sy plak rs pelik..cmne tu ek...aiyooo

KERAK NASI said...

setiap org ada kelemahan dah kekurangan masing2.. :)

M.a.s.u.r.i said...

bg lelaki...dah tau ap yang wanita x suka...cepat2 la ubah...lelaki yang baik utk perempuan y baik...lelaki yang hebat adalah utk wnita y hebat..

Rowena Chasez said...

paling benci dgn lelaki yg suka cakap besar!
huhuuu~

s h a f i q h a s h i m _____ said...

adeish XD

mahira oya said...

setuju for certain criteria sbb bole pasan..haish!

ayin~weeweet said...

nombor 8 & 9 tu sgt betol..setuju setuju!!

ASSOYFINGER67 said...

Lagi satu...suka...suka2 dia jer haha

cikCEPET said...

hhahahaa~
sgt suke en3 ne..


:))

tot tot kecik said...

salam..

hehe lelaki mmg mcm2 ragam ade..paling xsuke bile ckp die je betol..ish..!hoho.

smile :)

Uncle Limau said...

mmg btol pon...
uncle suka yg no : 1,4,5,6,8,9,10,..
tapi kalau gurl 2 yg bersifat no 11 cmne? haha