Monday, November 8, 2010

Ciri-ciri Rumah Berhantu

Assalamualaikum n salam sejahtera. Tonight punya entry is about ciri-ciri rumah yang berhantu. Menurut Islam ok? Info ni saya share setelah membaca buku hasil Ustaz Sharhan bin Shafie. Ustaz yang terkenal sekarang ni mengubat gangguan-gangguan jin iblis. 

Okay, apa ciri-ciri rumah berhantu?


1)  Mempunyai suasana yang suram dan muram. Rumah tersebut kebiasaannya kelihatan tiada nur' atau hilang keceriaan dan serinya.

2)  Seringkali gejala atau simptom yang terjadi kepada rumah ini adalah kedengaran bunyi-bunyi aneh pada waktu malam terutamanya selepas pukul 12 malam. Antara bunyi tu seperti bunyi barang jatuh berkali-kali, balingan batu, hilaian ketawa, orang menangis, bayi merengek, bunyi tapak kaki dan berbagai-bagai bunyi yang menakutkan.

3)  Rumah yg terdapat bnyk kelawar bergantungan di bahagian atap. Kebiasaannya tahi kelawar memenuhi siling dan kawasan sekitar rumah. Ini mengundang jin bertandang ke rumah kerana kotor.

4)  Selalunya rumah yang berpotensi mengalami masalah rumah berhantu adalah rumah yang diperbuat drpd kayu kayan bukit. 

5)  Rumah yg tidak dijaga rapi kebersihannya drpd sebarang kotoran seperti sampah sarap, sisa-sisa makanan dan najis haiwan seperti kelawar, burung dan haiwan-haiwan ternakan.

6)  Rumah yg mengandungi gambar-gambar benda hidup dan gambar yg tidak dibenarkan syarak, patung-patung dan perhiasan-perhiasan yg tidak menggambarkan biah dan suasana Islam.

7) Berkaitan dgn penghuninya pula, selalunya penghuni rumah ini terdiri drpd mereka yg kurang pegangan agamanya seperti tidak bersolat, tidak menutup aurat dan memasang lagu-lagu yg tidak masyru'.

Moga-moga lepas ni bolehlah kita sama-sama memperbetulkan segala kekurangan supaya rumah kita ni terhalang dari dimasuki penghuni-penghuni lain. Insya Allah.


Ni lah rupa buku tu, sapa2 berminat leh beli kt kedai2 buku. Macam-macam cara utk kita jauhkan drpd gangguan jin. Memang best, Tajuknya Perubatan Islam Menangkis Kejahatan Makhluk Halus.

17 comments:

Mar said...

thank atas perkongsian ni,..trasa utk baiki apa yang ptot

si biskut said...

betul..betul..bahaya bagi orang2 yang ada strok.ahakz

L@g3nd@ buD@k N@k@L said...

huhuhu~~seramnyer

edaolala said...

nasib baik rumah saya takda ciri rumah hantu ni huhuhu. kalau tak seram je :) thanks share :)

Hanis Azla said...

rasa seram pulak.. tak tahu pula rumah berhantu ni ada ciri2nya.. thanks yer berkongsi ilmu yg baik ini..

Rina Azam said...

mar,
ur welcome :)

biskut,
bahaya3.. :p

budak nakal,
serammm?

edaolala,
bagos2.. welcome

hanis,
ada ciri2.. sbab jin dtg pun tmpt yg dia suka kn :) welcome

Cik SHiNJU said...

Salam...

Thanks 4 sharing..
byk gak info kat ats tu yg saya baru tau..huhuh.. :)

belalang hijau said...

rasenye umah belalang masih suci dari anasir2 benda jahat nih...

tp terima kasih dgn info nih...

Nana iidyLL said...

errrrrrr
bila sy cam suram tu.....
tp suram pn sebab langsir yg tebal...
xsuka cahaya terang bila tdo...
2 pn bhantu x???ngee~~~

Hunny said...

hmmm... seram jugak baca entry ni, tapi interesting.. good info. saya follow yerr..:)

Dumpisz World's said...

salam..ow tajuk entri rupanya..ingatkan apa td..tetiba je blogwalking tanya rumah hantu ke tak..lainla blog ada hantu..hehehe = kita asik nk ngk blog dia je..kekkekee..

alexa yussida said...

naseb xletak pic hantu skali...uuuu...maceh dear:)

Rina Azam said...

scik shinju,
sy pun baru tau :)

belalang,
alhamdulillah.. :)

nana,
samala kita..kalau tdoq..mesti nk gelap :)

hunny,
thanks :)

dumpisz,
eh xmaula blog ada hantu..mtak simpang :)

alexa,
xmau lah letak..takott :)

el said...

kat teluk kumbar ada 1 umah hantu..tp umah tu x kayu kayan..umah batu hahahahaha
kalo org nk sewa umah tu x smpi bape hari dah kuo...tgk umah tu pun rs seram mayb lama x bersikan..ntahlah dgr kata ada org kena bunuh takuttttttttttttttt

abid_PM said...

mane ade antu. apela.

♥e'in♥ said...

nice sharing..

Rina Azam said...

k.el,
ya ka k.el, hihi.. serammmm...ada kisah di sebaliknya .. :)

abid,
:p

e'in,
thanks :)