Sunday, January 30, 2011

8 Sifat Wanita Idaman Lelaki


1. Keanak-anakkan
Dalam batas yg wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka berasa terhibur dengan keletah anda. Tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yang melampau dan menyakitkan hati tetapi sikap keanak-anakan yang menyenangkan.  

2. Penuh Pengertian
Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan,memilih waktu yang tepat untuk berbincang masalah dan sebagainya. Contohnya ketika lelaki melakukan kesilapan, wanita yang berpengertian tidak terus mengeluarkan kata-kata yang kasar atau menuduh bukan2 sebaliknya cuba mengerti dulu persoalannya.

3. Menghargai
Wanita yang menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki. Berbeza dengan wanita yang suka diperlakukan dengan lembut, lelaki suka dihargai, dipuji dengan tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Penghargaan dari wanita membuat lelaki berasa bangga.

4. Menjaga Penampilan
Lelaki menyukai wanita yang pandai menjaga penampilannya agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yang baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya. Dia akan murah senyuman, pandai merawat tubuhnya, meningkatkan kualiti hidupnya dan memberi yang terbaik kepada dirinya. Dia suka dan bersyukur dengan dirinya dan secara tidak langsung memancarkan pesona yg menyebabkan lelaki juga menyukainya. Apabila sudah berumahtangga, wanita tersebut terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walau sudah beranak-pinak. Siapa yang tidak suka isteri yang masih kelihatan cantik dan ramping walau dah punya anak 3.

5. Pandai berbicara
Lelaki tertarik dengan wanita yang pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau topik perbualan yang disukai lelaki berbeza dengan topik kegemaran wanita, wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual
yang pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yang baik. Dia juga tahu menjadi pendengar yang baik, serta mengalihkan topik yang agak serius kepada perbualan yang lebih menarik. Lelaki juga suka dengan wanita yang suka bergurau dan pandai berjenaka serta boleh menerima jenaka lelaki dengan baik dan berfikiran terbuka.

6. Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri
Wanita yang pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih di mata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi orang yang lebih tua dan cara berhadapan dengan orang yang lebih muda. Apabila berhadapan dengan suasana yang baru, wanita tersebut tidak gentar malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah di ajak ke mana saja dan tidak kekok samada di bandar atau di kampung.

7. Menghormati Diri Sendiri
Lelaki suka dengan wanita yang menghormati dirinya sendiri sebagai seorang wanita, bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yang menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yg baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya. Jadi dia tahu apa yg dia inginkan dan mahu elakkan serta menjaga maruah dirinya. Dia tidak akan merendah-rendahkan dirinya dan tidak akan membiarkan lelaki memperlakukan dirinya sesuka hati.

8. Simpati dan prihatin
Lelaki suka wanita yang murah hati, mengambil berat, simpati pada nasib yg susah, sayangkan kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yang wajar dan spontan mencerminkan hati yang mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yang memancar keluar dengan indah & mempesona.

13 comments:

hiro said...

ehemmm..hehe..saya saya.

yusuf said...

:)

KELI OH KELI said...

like!like!like! x ada tempat nk tekan like...ciri2 yg perfect!!! bahagia dapat wanita yg macam tu dalam hidup.!

Rina Azam said...

hiro,
semoga berjaya mencari bakal isteri solehah, insya Allah

yusuf,
:)

keli,
insya Allah.. setiap wanita ada ciri2 dan keistimwaan tersendiri dalam diri mereka.. :)

Rina Azam said...

hiro,
semoga berjaya mencari bakal isteri solehah, insya Allah

yusuf,
:)

keli,
insya Allah.. setiap wanita ada ciri2 dan keistimwaan tersendiri dalam diri mereka.. :)

ayin~weeweet said...

insyaAllah semua ada.tapi dia tetap pergi jua :(

al_hakim said...

ni boleh tunjuk kat cik S ni..huu

CahayaCintaIlahi said...

tanx untuk tips ni.. ;)

acan ketot said...

haha..
sye rse da mcm 2..
kah23..
persan jew ney..

tot tot kecik said...

salam..

oo beginikah..? :)

Mr Zacky said...

sgt2 like ni! haha, ciri2 ni lah yg aku nak, zacky likey~ :)

Rina Azam said...

ayien, sabaq k.. life must go on.. moga jumpa yg lebih baik :)

alhakim,
sharing is caring,..:)

chayacinta,
welcome :)

acan,
baguslah cmtu :) sama2 improve k :)

tot tot,
beginilah kot :)

Mr Zacky,
:)

Akeyla Azmey :) said...

wahh ? nak post jugak pasal ni boleh ? hihihihh